U posljednje vrijeme nismo imali nikakvih vijesti povodom jakih potresa koji su početkom ove godine tresli cijelu balkansku regiju i to sigurno 10 dana za redom. Hrvatska je najviše stradala u tom periodu, a Petrinja je u decembru prošle godine strašno nastradala. Bilans velikog zemljotresa koji je bio preko 6 stepeni po rihteru, odnio je čak 5 ljudskih života, od čega su 2 bile maloljetne. 

Nastavili su se zemljotresi i u januaru mjesecu, a koliko su bili jaki pokazuje i podatak da su se u pojedinim trenutcima osjetili i na području Bosne i Hercegovine i Srbije. Danas opet loše vijesti koje nam dolaze iz Hrvatske, jer se desio ponovo novi zemljotres koji je unio novi nemir među građane ove zemlje. Tako je hrvatska seizmološka služba, ui utorak ujutro objavila vijest da je u 05:37 Hrvatsku pogodio novi zemljotres jačine 4,2 stepena po rihteru, koji je pogodio područje Gline. 

Pored Hrvatske, dolaze nam loše vijesti i iz Grčke, koja je također prošle godine se jako tresla, a opet je u toku današnjeg dana ovu zemlju pogodio strašan zemljotres. Epicentar jakog zemljotresa od 6 stepeni po rihteru desio se 121 kilometar južno od Soluna u gradu koji se zove Larisa. 

Koliko je bio jak zemljotres pokazuje i video snimak iz jedne prodavnice gdje su počele da se ruše police, flaše i proizvodi sa polica, a ljudi su mahnito počli da bježe napolje od silnoga straha. Jačina zemljotresa osjetila se i na Kosovu i Metohiji. Pogledajte i sami kako je to sve izgledalo…