I u ovome tekstu ćemo malo o uvijek aktuelnoj temi, a radi se o ljudskom zdravlju i na koji ga način sačuvati i poboljšati, te ćemo se ovdje malo dotaći i dugovječnosti, a zbog toga za vas imamo jednu veoma zanimljivu priču koja nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz naše regije

Tako ćemo u ovome tekstu malo da govorimo o najstarijoj žiteljki Bosne i Hercegovine, koja je odlučila da sa javnosti podijeli svoje tajne dobroga zdravlja, izgleda i na koji način je uspjela da dočeka i svoju 95. godinu. Njeno ime je Subha Redžić koja živi u Bugojnu, koja je, kako smo već naveli, jedna od najstarijih ljudi u Bosni i Hercegovini, ali i najzdravija. Ona ima 95. godina, i pored toga što je dočekala te godine, ona je potpuno zdrava, ali je mnogima najinteresantniji, njen izgled i vitalnost, jer Subha izgleda dosta mlađe spram svojih godina. Jedan od dokaza njene vitalnosti je da ona veoma rijetko kada ide kod ljekara, a jedne prilike , na jednom pregledu, ljekar ju je sa čuđenjem upitao čime se to ona hrani, pošto ona i u tim svojim godinama odlično čuje, hoda bez ikakvih pomagala, te je vid i pamćenje služe odlično.

Kako je otkrila, ona još uvijek sve sama kuha, čisti, obavlja sve poslove u kući, a svoje goste uvijek dočekuje sa osmijehom na licu, pa se iz toga razloga mnogi sa pravom pitaju koja je to njena tajna dugovječnosti, odličnoga zdravlja i izgleda. Ona kaže da je ključ svega toga da se ona isključivo hrani sa domaćom hranom, koja se u današnje vrijeme poprilično zanemaruje, pa je novinarima koji su je posjetili rekla i ovo: “Jela sam domaći pasulj, krompir, krastavce, kupus, tikvu…Sve domaće!” rekla je ona pa je dodala: “Nije se ovo brašno ni jelo, nije se ni znalo za njega. Jela se domaća pogača i proja.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here