Zmije su životinje koje spadaju u red gmizavaca i koje su opasne po ljude posebno kao se radi o otrovnicama. Srećom u našoj regiji  nema puno otrovnica osim poskoka ali u drugiim dijelovima svijeta nije rijedak slučaj da ljudima u dvorište ušeta i piton koji može da dostigne ogromne razmjere.

Takav slučaj se desio u provinciji Surin na Tajlandu kada je porodici u dvorište kuće došao piton koji je imao deset kilograma i bio je dug dva i po metra. Cijela porodica se odmah zaključala u kuću i roditelji koji su bili zabrinuti za svoju djecu su odmah pozvali dežurne službe. Međutim prije nego su oni stigli ukućani su bili svjedoci jezve scene.

Čalom Suksabai je farmer koji ima 65 godina i on je za medije ispričao šta se dešavalo. Rekao je da je čuo lavež pasa i izašao je u dvorište da vidi o čemu se radi. Primejtio je da se piton pokušava uvući u dvorište i pžurio je da zatvori ogradu ali to zmiju nije spriječilo u njenoj namjeri.

Nakon što su došli radnici iz službe za zaštitu životinja pronašli su ogromnu zmiju koja se bila zavukla ispod lišća a onda je pred njima povratila svoj posljednji obrok a to je bio kućni ljubimac ove porodice, njihova mačka koju su zvali Mijau. Kako pričaju stanovnici ovog mjesta ovaj piton nije prva zmija sa kojom su se susreli ali je bio najagresivniji od svih prije. Tim spasilaca je odveo zmiju kako bi proučili njeno ponašanje a nakon toga će je vratiti u prirodno okruženje.