Oči , kao i ostali delovi našeg tela mogu biti odraz našeg zdravlja. Arterije, vene i nervi predstavljaju odraz našeg opšteg zdravlja. Navodimo da slabljenje vida predstavlja zamućivanje vida , slepe tačke u vidnom polju , te tzv plutajuće čestice , pa i oslabljen vid na određenim udaljenostima. S time naučnici su se potrudili da nam istaknu koje životne navike štete našem vidu.

Jedan od njih je pušenje cigareta- smatra se da dim koji ispušta cigareta upravo iritira oči , i to nema veze da li ste vi pušač ili osobaa pored Vas. Stručnjaci navode da duhanski proizvodi mogu dovesti do trajne slepoće. Dijabetes je također jedan razlog za mogući gubitak vida. Redovni pregledi kod lekara mogu sprečiti gubljenje vida zbog dijabetesa i to za čak 95 odsto.

Ono što mi svi verovatno radimo , jeste trljaanje očiju. To je navika koja može prouzrokovati zdravstvene probleme , i to na način nda trljaje očiju izaziva slabljenje rožnjače. Oovo stanje izaziva mutan vid i vidne promene u vidu. Nekorištenje zaštitnih naočala je također način za oslabljenje vida , jer Uv faktor ima loš uticaj kako na našu kože , tako i za naš vid. Stres također ima veliki ticaj na pogoršenje vida. Naučno je dokazano da stres dovodi do sentralne senzorne retinopatije. Američka oftalmološka akademija preporučuje da svako ko je navršio 40 godina obavi osnovni pregled očiju jer to potencijalno može na jednostavan način otkriti razne probleme. Šta vi mislite o ovome problemu i da li vi imate problema sa vidom?