Robert Shafrana, krenuo je na fakultet 1980. godine. Kada je stigao u drugi grad pozitivno se iznenadio srdačnošću ljudi koji su ga dočekali, a koje do tada nije poznavao.

Na kraju se ispostavilo da su oni zapravo mislili da je Robert ustvari Eddy Galland, student koji je prethodnu godinu proveo na tom istom fakultetu. Mladići su mnogo sličili jedan drugom, kako izgledom tako i ponašanjem, a pored toga voljeli su isti sport, pa čak su i govorili na isti način. U trenutku kada su njihovi zajednički prijatelji shvatili da su obojica zapravo usvojeni po rođenju, odlučili su se na to da ih spoje. Odmah nakon susreta braće svima je  bilo jasno da su jednojajčani blizanci, što je naposlijetku potvrdila i agencija za usvajanje.

Da stvar bude još interesantnija, kada se njihova priča pročula medijima, u lokalnim novinama javio im se još jedan mladić koji je tvrdio da izgleda isto kao i oni. Njegovo ime je Michael Domnitz. Kako se saznaje od bliskog izvora, braću su po rođenju usvojile tri različite porodice, a zatim su godinama išli u Centar na različite testove kako bi se pratio njihov razvoj. Testovi su pokazali da sva trojica imaju vrlo visok IQ. Ipak, na svu žalost, njihovo druženje nije potrajalo iz razloga što je Edi, nakon borbe sa depresijom, sa 33 godine oduzeo sebi život.