Cvijeće je jedna lijepa stvar koja nam dolazi iz prirode i koju ljudi koriste godinama unazad u razne svrhe. Svima nama su poznati neki klasični cvjetovi kao što je ruža ili orhideja, ali ipak postoji jedan cvijet koji je mnogo poseban, a koji ima posebno značenje i varijante, te je u pitanju cvijet po imenu božur.

Božuri se inače pojavljuju u starogrčkoj mitologiji, te u raznim drevnim kineskim zapisima jer je narod uvijek mogao da prepozna ljekovitost toga cvijeta i pravu ljepotu. Čak su i napisane neke pjesme o njemu, te se pojavljuje na slikama od poznatih slikara.

Za ovaj cvijet postoje i razna vjerovanja, te da on ima značenje kao što je čast, uspjeh, bogatstvo, romansa i ljepota, ali ipak bez obzira na sve te interpretacije koje dolaze od toga cvijeta, jedna od najčešćih je da on donosi sreću u braku pa se često zna staviti u buket.

Ovaj cvijet inače raste u grmovima i do dva metra, pa procvjeta u proljeće između maja i juna. Jedna od zanimljivih činjenica oko božura je da cvijeće raste u istom grmu i preko čak stotinama godina, a da se javlja u raznim bojama.

Jake crvene boje se božuri javljaju u Kini i Japanu, a predstavljaju čast i bogatstvo, te poštovanje u tim kulturama. Bijeli i svjetlo rozi božur ima značenje sramežljivosti, a rozi božur označava romansu. Za njega još i postoji vjerovanje da tjera negativnu energiju iz mjesta u kojem se nalazi u blizini, a probajte da ga stavite kod sebe pa uživajte u njegovoj ljepoti i značenjima.