Ovaj veoma ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlijezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidanasa dobrodošla na svačijem meniju.

Recept je sa svima podijelila sertifikovana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain a sastoji se od sljedećeg:

– sedam šoljica izvorske ili filtrirane vode
– jedna šoljica 100- postotnog soka od brusnice
– 1/4 kašika suhog đumbira
– pola kašike cjelonskog cimeta
– 1/4 kašike muškantnog oraščića
– 3/4 šoljice svježe iscijeđenog soka od naranče
– 1/4 šoljica svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema je sljedeća:
Zagrijte vodu na vatri i prije nego što zavri dodajte sok brusnice, nakon toga dodajte začine i pustite tako da ključa na najnižnoj temperaturi dvadeset minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok od limuna i narandže. Količina je predviđena za jedan cijeli dan.

Tajna ljekovitosti napitka za štitnjaču
Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače. Ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda, a adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tijela, reguliše metabolizam kao i rast i razvoj.

Đumbir je tenutno veoma popularan ljekoviti začin i to sa opravdanim razlogom zbog toga što stvarno djeluje. Ovo uključuje i blagotvorno djelovanje na štitnjaču. Đumbir sadrži magnezij koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlijezde. Uz ovo djeluje i antiupalno što pomaže u spriječavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lijek za štitnjaču, on sadrži ekstrat koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija nivoa mRNA u područjima proinflamatornih citkoina.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.