Prema najavama trgovaca u Srbiji nakon Nove godine bi mogla da se desi nestašica na tržištu kada je u pitanju tehnička roba poput televizora, desktop kompjutera laptopa i druge vrste ove robe. Prema njihovim tvrdnjama zalihe ove robe su na kraju i mogu trajati prema njihovm proračunu do Nove godine a nakon toga je upitno kako će se ponovo uvesti nove količine prvenstveno zbog situacije sa pandemijom korona virusa ali i zbog energetske krize koja je zavladala.

Pored toga cijene su naglo skočile a posebno je to primjetno u Kini koja i najviše proizvodi ovu robu. Tamo su mnoge fabrike prestale sa radom i više ne isporučuju robu jer je i njima preskupo da plate transport a iz tog razloga su i naši trgovci prinuđeni da podignu cijene ovih proizvoda.

Tako je sada određena tehnička roba skuplja i do 50 posto u odnosu na cijenu prije pandemije i poskupljenja koja nas pogađaju posljednjih mjeseci. Posebno su poskupili proizvodi koji su bili najjeftiniji i najpristupačniji kupcima pa tako na primjer televizori koji su prije ove krize koštali deset hiljada dinara, danas koštaju 14 hiljada.

Prema mišljenju Predraga Manojlovića koji radi u Gigatronu kupci sljedeće godine i dalje mogu očekivati rast cijena ali i mnogo manji izbor prilikom kupovine tehničke robe. On je napomenuo da se ovo isključivo odnosi na bijelu tehniku, televizore i laptope. Do poskupljenja i podizanja cijena pojedinih artikala je došlo jer je poskupio transport a do toga je došlo jer je poskupilo gorivo na svjetskom nivou. Šta vi mislite o ovome?