Od danas, a posebno u četvrtak i petak ekstremno toplo uz maksimume koji će se najčešće kretati između 34 i 38 stepeni Celzijusa, tako je najavio meteorolog Marko Čubilo na svojoj Fejsbuk stranici.

Na planinama će biti malo svježije, ali i tamo toplo, dok bi ponegdje maksimum mogao da dostigne i oko 39 stepeni Celzijusa, prije svega u četvrtak koji bi mogao da bude najtopliji dan u prvom dijelu novog, vrelog, talasa.

U petak poslije podne određena količina vlažnog vazduha će se uspjeti prebaciti čak preko Alpa, ali još uvijek nije jasno u kojoj mjeri i koliko daleko na istok regiona će ona uspjeti doći.

Za sada bi zapadni dijelovi regiona, veći dio Hrvatske, zapadne i središnje Bosne i HErcegovine kao i sjeverni Jadran svakako dobili jake grmljavinske pljuskove, a bilo bi uslova i za vremenske nepogode.

Istočnije je opet sve pod znakom pitanja Istočna Hrvatska, istočna i sjeveroistočna Bosna i HErcegovina, zapadna Srbija i veći dio Vojvodine u Srbiji bi mogao imati rjeđe, ali vrlo jake nestabilnosti, ali isto tako kao i sada ako prodor vlage bude samo malo slabiji, ovaj dio regiona bi opet mogao da ostane bez kiše.

Istočnije i južnije bi se sve najvjerovatnije svelo na rijetke grmljavinske pljuskove, prije svega u subotu, a osvježenje bi se čak jedva i osjetilo.

Najviše bi osvježilo na zapadu regiona gdje bi maksimum u subotu mogao biti samo oko 23 stepen Celzijusa, ali, sa ovako slavim prodorom istok, jugoistok kao i sjeveroistok jedva da bi to osvježenje i osjetili i tamo bi se maksimum samo malo snizio sa ekstremnih na jako visoke vrijednosti i kretao bi se od 32 do 34 stepena.