Vođeni trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini krajem mjeseca jula i odluke Valentina Incka, da svako onaj ko bude negirao genocid u Bosni i Hercegovini može dobiti zatvorsku kaznu, portal vasglas.info je iskoristio ovu vijest da od nje napravi klikbejt. 

Naslov je svakako bio klikbejt, gdje smo čak naveli i američkog predsjednika Džo Bajdena da je obavješten o svemu, a u stvari radilo se o samo običnoj on line peticiji od strane Amira Hadžića. Cijeli naslov je vodio ka tome da je Bajden obavješten da je uhapšen Milorad Dodik, i da je došao kraj za Republiku Srpsku a to se u samom tekstu nigdje ne spominje, kao i to da nije istina.

Raskrinkavanje.ba je također došlo do provjerenih i istinitih informacija, a one su totalno drugačije od samog teksta u članku koji je objavljen 25.07.2021 godine. Oni su također svojom analizom utvrdili da tvrdnja da je “počeo udar na Republiku Srpsku”, koja se iznosi u samom naslovu, ne spominje se u samom članku.

 

U naslovima članaka, se Milorad Dodik predstavlja kao personifikacija Republike Srpske, a zaključak da neobavezujuća online peticija ima snagu “udara” na taj entitet svakako je da se privuku posjetioci portala, te se stvori jedna vrsta homogenizacije, stvaranjem patriotske panike. Milorad Dodik nije uhapšen, niti je u zatvoru, već je na slobodi.

“Udar na Republiku Srpsku” i “da je o svemu obavješten Bajden”, ocjenjuje se kao dezinformaciija. Vođeni navedenim analizama od strane portala raskrinkavanje.ba, naš portal je izmijenio sam naslov članka, kao i sadržaj istog, te se na taj način ispravlja i ne želi da stvara dodatno lošu sliku u medijski prostor na području cijele regije.