Švedska traži radnike. Čak i za posao bauštelca plata nije mala , dostiže i do 3380 eura , dok u ugostiteljstvu plata se kreće od 2900 eura.Na popisu od 72 deficitna zanimanja su doktori i medicinsko osoblje.

Plata za doktora iznosi vrtoglavih 5000 eura , dok razni medicinski radnici imaj platu 3400 eura. Primanja radnika u IT industriji kreće se od 3350 do 3750 eura , a mjesečna primanja nastavnika i profesora iznose oko 2370 eura. I Švedska kao i ostale zemlje traže fizičke radnike. Inžinjere u Švedskoj čeka plata oko 3000 eura.

Prvi na listi deficitnih zanimanja su IT stručnjaci , potom dolaze radnici u prosvjeti odnosno nastavnici i profesori. Sami Šveđani kažu da nemaju dovoljno obrazovanih ljudi tog kadra. Građevinari su također prijeko potrebni ovoj zemlji. Nakon što dogovor za posao se potpiše , poslodavac je dužan da za svoga zaposloneg koji nema papire Evropske unije trži boravišnu dozvolu. Najjlakši i najjbrži način za podnošenje zahtjeva za boravišnu dozvolu jeste elektronskim putem.Elektronske aplikacije stižu direktno u Zavod za migracije i imaju prioritet.