Korona virus koji se pojavio prije skoro dvije godine u kineskom gradu Wuhanu i izazvao svjetsku pandemiju je još uvijek tu i ne miruje nego mutira u nove sve opasnije sojeve. Ova pandemija je naš način života promijenila u potpunosti a za vrijeme koje je proteklo naučnici su danonoćno radili na upoznavanju ovog smrtonosnog virusa.

Tako su poznati i simptomi koji svaki građanin zna ali sada doktori upozoravaju na nove kojie izazivaju muitirani sojevi a koje nikada ne bismo povezali sa kovidom. U početku pandemije su prvi i najčešći simptomi bili kašalj i groznica te povišena temperatura kao i otežano disanje. Jedan od češćih simptoma posebno kod mlađe populacije je bio i gubitak čula okusa i mirisa a u nekim slučajevima su se pojavljivali i tzv. kovid prsti ali sada naučnici upozoravaju da kod zaraženih ososba može doći i do problema sa sluhom.

Naime više od dset posto oboljelih se žali na poteškoće sa sluhom i vidom a ovo je pokazala studija koju su proveli u Americi u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije. Kako se upozorava ovi simptomi mogu trajati dugo a kako pokazuje istraživanje korona virus izaziva mnogo više neuroloških posljedica nego što se to milslilo do sada.

Ako imate probleme sa sluhom i ravnotežom, to također može biti izazvano infekcijom korona virusom jer je studija potvrdila da se vertigo kao i zvonjenje u ušima javlja kod čak 12 posto pacijenata. Jedna od teorija je da kovid dovodi do upale ko ja utiče na slušni sistem u organizmu pacijenta. Šta vi mislite o ovome?