U martu se napunilo godinu dana kako nas je pogodila nova nevolja i nova bolest, koja je u svijetu medicine dobio naziv korona virus, a za kojeg se na početku smatralo da je najvjerovatnije vjerovatno bezopasan, ali, danas kada se okrenemo vidimo da su doktori i stručnjaci u to vrijeme itekako griješili u svojim procjenama. 

Na Balkanu se cijela situacija i više nego osjetila, pa smo imali pretrpane bolnice, a Vlade pojedinih zemalja su učinile sve ne bi li ekspresno napravili kovid bolnice, a Srbija je u tome najviše prednjačila. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u jako kratkom periodu širom zemlje već napravio nekoliko ovakvih bolnica, koje su itekako pomogle u borbi protiv covida 19. 

Danas malo govorimo o simptomima i onima koji su bili u kontaktu sa oboljelim osobama, a ove odluke donijete su na vandrednoj sjednici kriznog štaba koji je održan 5 marta u Beogradu. Tako kućni karantin više ne važi za osobe koje su na neki način imale kontakt sa zaraženom osobom i nije bitno da li je prošlo 3 mjeseca od kako je ona zaražena ili je primila vakcinu. 

Oni tako smatraju da je dovoljno 14 dana da tijelo stvori anti tijela nakon same vakcinacije. Tako je kod osoba koje su vakcinisane vakcinom protiv covida 19 i to dva puta, a prilikom koje je prošlo 14 dana od primanja prve vakcine nije potrebna kućna izolacija. To su bile samo neke od mjera koje su saopštene na ovoj sjednici Kriznog štaba.