Brojne države u regionu , ali i svijetu , su zbog pandemije uzrokovane korona virusom , uvele restriktivne mjere. Te mjere su donešene usljed smanjenja rizika od širenja virusa. Mnogo puta smo i sami apelovali na čitatelje da budu odgovorni i poštuju ono što stručnjaci savjetuju.

 

Nije teško da nosite masku , i rukavice i držite ostojanje jedni od drugih. Okupljanja i druženja u većem broju , ostavite za neki ljepši period , kada sve ovo prođe. Sada mjere popuštaju , ali to ne znači da trebamo da budemo previše opušteni , jer virus još uvijek nije nestao. Svakodnevno slušam u medijima o novom broju zaraženih. Mada taj broj nije kao na početku veiki , ali ima ih još.

Pošto se dešava da pojedinci  ne poštuju propisane mjere , uvedene su novčane kazne. Tako je u BiH , ali i u drugim državama. U Srbiji su se plaćale minimalne kazne , ali su sada to promijenili. Svako fizičko lice , koje ne poštuje odluke nadležnih organa će morati da plati kaznu u iznosu od 50-150.000 dinara. Pravna lica će plaćati kaznu u iznosu od 500.000 dinara.