Profesor Petar Kočović je kazao da je Srbija još uvijek u zelenoj zoni kada je u pitanju porast broja novozaraženih korona virusom.

Vakcinacija se odvija nešto sporije, a nepridržavanje mjera može da dovede do većeg skoka, tako je upozorio doktor. Kazao je i da se za sada Srbija kreće u bezbjednom okviru trendova rasta, ali da situacija za sedam dana može da bude drugačija.

– Broj imunizovanih drugom dozom je oko 36 posto, i ovo nije loše a broj zaraženih po tom koeficijentu pada relativno nisko što je i bio cilj. Mi smo još uvijek dobri, lagano raste, u mjesecu martu smo bili veoma loši ali sada to polako, polako raste. Još uvijek smo u dobroj zoni, a za samo sedam dana ćemo pričati drukčije zato što svi znamo da se mjere ne poštuju ili skroz u maloj mjeri – rekao je on.

Prethodnih 17 dana raste broj zaraženih, kazao je doktor Kočović i to nije situacija samo u Srbiji.

– Brojke rastu i u Britaniji i u Izraelu gdje je 60 posto ljudi vakcinisano i to drugom dozom, Grčkoj… Dosta se putuje i sva ta transmisija se vrši putovanjem i cirkulacijom. Cirkulacija je zaražavanje kada ne znamo da smo zaraženi, dođemo kod nekoga u goste i sve ukućane zarazimo, i onda se oni razmile i dalje zaražavaju i sve tako, to je jedan začarani krug. A transmisija je kada putujemo i dalje širimo virus ili ga dobijamo u toku samog putovanja, zato bi bilo dobro da se stalno testiramo – rekao je on.