Državni sud u Frankfurtu donio je odluku da reklamiranje optužene firme, koja nije imenovana, krši zabranu pripisivanja prehrambenim proizvodima sposobnosti da spriječe, tretiraju ili liječe bolest.

Njemački sud donio je odluku da je mamurluk bolest, u parnici oko dodatka prehrani koji se reklamira kao “piće protiv mamurluka”.


Državni sud u Frankfurtu presudio je da reklamiranje optužene firme, koja nije imenovana, krši zabranu pripisivanja prehrambenim proizvodima sposobnosti da spriječe, tretiraju ili liječe bolest. Također je odbacio žalbu optuženog na identičnu presudu niže sudske instance.
Sudije su ustanovile da se bolest treba definirati široko zbog same zaštite ljudskog zdravlja, te su saopštili da taj termin obuhvata bilo kakav, pa čak i mali ili privremeni poremećaj normalnog tjelesnog stanja ili normalne aktivnosti, navodi se u sudskom saopšenju.

To stanje, tvrde oni, uključuje glavobolje, mučninu, malaksavost, te ostale simptome koji rezultiraju konzumiranjem alkohola kao “štetne supstance”, prenosi  američka novinarska agencija, Associated Press.