Slavni glumac Robert Patinson bio je jedan od najatraktivnijih, nakon što se proslavio u “Sumrak sagi”. Ali, kako se saznaje, on je i zvanično proglašen za najljepšeg muškarca na svijetu i ti zahvaljujući matematičkom zlatnom presjeku. Naime,  “zlatni presjek” predstavlja jednačinu za mjerenje ljepote na osnovu proporcija. Mjerenje se vrši prema sljedećem principu: postavljaju se proporcije koje se smatraju najprijatnije oku, a zatim mjeri koliko se objekt približava tim “zlatnim” proporcijama. Ono što je zanimljivo da je taj zlatni presjek koristio i čuveni umjetnik Leonardo Da Vinči, kao model za savršeno muško tijelo na jednom od svojih najpoznatijih umjetničkih djela  “Vitruvianski čovjek”.

Mnogi su nakon toga postavili pitanje zašto baš Robert Patison, a objašnjenje je da je zlatni presjek primijenjen na 12 specifičnih mjerenja, na licu osobe uz pomoć softvera za mapiranje lica. Mjerenja je radio dr Džulijan De Silva koji vodi Centar za naprednu kozmetičku i plastičnu hirurgiju lica u Londonu. Ovaj doktor je nakon toga nastavio da analizira svjetska poznata lica koja su na neki način najbliža zlatnom presjeku

Tako je na kraju ova studija pokazala da se upravo lice Roberta Patinsona podudara 92,15 % sa zlatnim presjekom ljepote. Među svim poznatim licima koja su se analizirala, glumac je odnio uvjerljivu pobjedu. Prema parametrima zlatnog presjeka, Robert Patison ima savršen položaj očiju, čela, dužinu i širinu nosa, usne, bradu, kao i oblik lica.

Osim njega u trci za najljepšeg muškarca su bili i Henri Kavil koji je zauzeo drugo mjesto sa 91,08 podudaranja. Zatim, Bredli Kuper koji je također dobio 91,08, dok je čuveni Bred Pit zauzeo četvrto mjesto sa 90,51 % podudaranja sa zlatnim presjekom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here