Za vrijeme bivše Jugoslavije, mnogo poznatih muzičara, pjevača i pjevačica je tada haralo estradom. Mnogi su odustali od svojih karijera koje su bile sjajne, mnogi nažalost nisu više među živima, a mnogi se i dan danas bore za svoje mjesto po estradnim nebom. U tom periodu zaista se proizvodila i snimala i više nego kvalitetna muzika, koja se sluša i dan danas i koja se uspjela očuvati bar među starijim generacijama.

Kada uporedimo muziku nekada i sada, mi ne možemo da pronađemo ama baš niti jednu sličnost i podudarnost. Međutim, jednog pjevača za kojeg je većina vjerovatno i zaboravila, će se mnogi i sjetiti a to je  Seid Memić Vajta. On je u toku svoje karijere snimio i izbacio samo jedan album koji je u tom periodu bio i više nego vrijedan.

On je rođen 8. marta 1950. godine u Travniku, u Bosni i Hercegovini. Svoj nadimak Vajta je dobio po liku kapetana Vajte iz istoimenog filma Doživljaji kapetana Vajata. Sa 15 godina počeo je da zarađuje zbog prerane smrti oca, pa je onda sve palo na njega. Sa svojih 17 godina preselio se kod svoje tetke u Sarajevo, a do tad se obučavao i radio kao krojač kako bi prehranio porodicu.

Kada se preselio u Sarajevo, odlučio je da posluša svoje srce i da krene putem muzike. Mnogi su njegov album dosta slušali i bio je jedan od najprodavanijih albuma ikada. Najpoznatija pjesma Seida Memića Vajte je Zlatna ribica, a mi Vam donosimo pjesmu  kako biste je poslušali i prisjetili se njegove muzike. On je uvijek ostao svoj, samo se povukao sa muzičke scene.