U nedjelju 2 maja je veliki pravoslavni praznik vaskrs, a farbanje jaja kreće još u petak, koji se u narodu i među vjernicima zove veliki petak, a i to jutro sve domaćice kuhaju i farbaju jaja za veliki praznik koji dolazi za 48 sati. Jako je puno metoda u godinama iza nas sa kojim se služe domaćice ne bi li što šarenije ofarbali svoja jaja. 

Kako su godine prolazile, gubila se ta čar farbanja i šaranja jaja, pa se tako da nas zna desiti da se samo skuha jaje i da se na njega zalijepi naljepnica i to je sve. Međutim, u davnim vremenima, danima se spremalo za farbanje jaja, neka domaćinstva su znala ofarbati po 500 jaja i podijeliti cijelom selu. 

Tada se koristila kora od luka, koja je dala specifičnu bpoju jajima, a u to doba se koristila i solna kiselina te se u nju umoči čačkalica sa kojom se nacrta nešto na jajetu, prebriše se sa krpom, i taj trag ostane na samom jajetu. U samom šaranju jaja su učestvovala i djeca, koja su sa radošću dočekivala ovaj praznik. Mi vas danas vraćamo u prošlost, kada nije postojala hemija, i kada su se jaja farbala na prirodne načine. 

Sve što vam treba jesu travčice ubrane u dvorištu, ljuske od crnog luka te jedna najlon čarapa. pogledajte i sami u nastavku ovdje kako izgleda jedan proces farbanja vaskršnjih jaja.