Izostanak menstrualnog ciklusa nije uvijek znak trudnoće – postoji mnogo razloga zašto krvarenje još nije došlo.

Upravo ste prestali koristiti kontracepciju

Bez obzira jeste li koristili oralni kontraceptiv (koji djeluje na nekoliko pozitivnih i negativnih načina) ili ste imali spiralu, imajte na umu da kontraceptivi obično pomažu u regulaciji menstruacije, što može dovesti do iznenadnog prestanka korištenja.

– Nismo sigurni zašto se to događa, ali možda će trebati vremena da se sustav “probudi” – ističe ginekologinja dr. Alisa Dvek.

Dugo ste koristili oralne kontraceptive

Ako nakon dugogodišnjeg korištenja kontracepcijske pilule primijetite vrlo blagu menstruaciju ili je potpuno izostane, to može biti povezano s dugotrajnom primjenom zaštite od neželjene trudnoće. Riječ je o tome da neke tablete estrogena razrjeđuju endometrij, pa nema puno “materijala” za menstrualno krvarenje, pa to najčešće nije razlog za brigu – osim ako potraje. U tom slučaju obratite se ginekologu.

Razbolio si se

Kako dodaje ova liječnica, jača alergijska reakcija, prehlada ili infekcija mogu biti dovoljno ozbiljne da odgode menstrualni ciklus jer su veliki stres za organizam.

Vrijeme je da provjerite svoju štitnjaču

Budući da štitnjača regulira metabolizam, hormone, tjelesnu temperaturu i drugo, njezina smanjena ili povećana aktivnost može uzrokovati poremećaje ovulacije.

Zato je važno na vrijeme posjetiti ginekologa koji će vas uputiti endokrinologu i predložiti koje krvne pretrage učiniti za provjeru rada štitnjače.

– Uz pravu terapiju, ciklus bi se trebao stabilizirati za nekoliko mjeseci – tvrdi ginekologinja dr. Melissa Goist.