Skrenut ćemo malo s teme o ratu u UKrajini. Odlučili smo za vas danas spremiti jedan člank a tiče se zdravlja. Jedan od glavnih uzroka invaliditeta su reumatske bolesti,prijevremenog odlaska u penziju ili bolovanja. Tu i nekoliko vrsta postoji, a uzroci ili čimbenici mogu biti težina, nedovoljna oralna higijena ili pušenje, upozorio je dr. Predrag Ostojić, reumatolog.

Ne mora da znači da je svaka bol reumatska, ne, nemojte to misliti, a važno je razlikovati upalni oblik bolesti od degenerativnog, rekao je liječnik i objasnio razliku.

Svaka upala u zglobovima, kostima ili mišićima, kod nas se odmah smatra kako je reumatska, ali postoje deseci bolesti. Upalni ili artritisi su najteži oblik, ali su i najrjeđi.

Propadanje zglobova i hrskavice nazivamo egenerativne bolesti, posljedica su starenja i “istrošenosti” našeg organizma, pa su češći u starijih osoba. Međutim, to ne znači da ne mogu nazvati puno ranije.

U 35. godini nastaju već i ti prvi problemi, a to su bolovi u zglobovima, kod degenerativnog reumatizma, karakteristično je da se javljaju pri kretanju. Bol je sve izraženija tijekom aktivnosti, najizraženiji problemi su navečer i ponekad od bolova ne možemo ni zaspati, rekao je.

Kod upalnih bolesnika, kada se bol javlja neovisno o pokretu, bolesnici se žale i u mirovanju, jer tada bol postaje sve izraženija. Dok ležite, tijekom noći, budite se… Oteklina, topli zglob na dodir bit će znak uzbune. Stoga, morate dobro da pazite na sve ovo. Nadamo se da će vam neke stvari biti jasnije nakon ovoga.

Mi vam savjetujemo da više o svemu ovome čitate klikom na OVDJE