A kad vidite fotografije, jasno postaje radi čega gljiva Xylaria polymorpha može da nekome bude jeziva.

Ona svojim izgledom mnogo podsjeća na mrtvačke prste. Iako pojedinačno nekad raste, najčešće se pojavljuju dvije do pet grana/prstiju.

I do osam centimetara može da poraste svaki ovaj prst, rekao je profesor biologije, Tom Volk, koji inače radi na Univerzitetu Wisconsin-La Crosse.

Ipak, on je upozorio da se ovim gljivama ne smije nikako prilaziti.

Ovo se većinom nalazi u blizini drveća koje je previše staro ili koje je trulo.

Nemojte jesti ni slučajno ovu gljivu, osim što je na raspadnutom drveću, ona može da se pronađe na listopadnom drveću (najčešće bukvi ili hrastu) odnosno na njihovim panjevima.

Dok većina gljiva nekoliko dana samo živi, ova vrsta može da preživi nekoliko mjeseci, ili godina čak. A ako ste ljubitelji gljiva, berete ih često, mi vam preporučujemo da bježite onda od ovih.

A ova biljka obično živi saprobionski na stabljikama listopadnih stabala, pri čemu se preferira bukva, osim toga može rasti kao slab parazit na živim stablima i kolonizirati korijenje.

Kao razlagač drva, također može uzrokovati opsežnu trulež drva u većoj mjeri nego što se prethodno pretpostavljalo.

Stoga, ukoliko je nekad vidite, bježite od ovog, nemojte ni slučajno da berete, kako ne biste imali nikakvih problema. Nadamo se da ćete ubuduće paziti, a pogotovo pazite na vašu djecu ako s vama nekada idu u branje gljiva. Nemojte dozvoliti da jedna greška bude kobna za vas ili vašu porodicu.

Dijelite ovaj članak sa vašim prijateljima! Hvala vam