Mnogi od nas imamo svoje srećne amajlije od kojih se ne odvajamo , a većina je više ili manje sujevjerna. Amajlija može biti bilo šta , od ogrlice do novčića ako nam to predstavlja da donosi sreću. Kako se od davnina najveća pozitivna svojstva pripisuju kristalima , AMETIST je izdvojen kao najpoznatiji mineral , a od pre mnogo godina je poznat kao kristal koji ima lekovita svojstva.

Naglašava se da vvazi za prirodno sredstvo za smirenje , te da ima moć da Vas oslobodi od stresa, smiri razdražljivost , otera bes, strah i aneksioznost , te spreči nagle promene raspoloženja. Također je navedeno da ima i moć isceljenja i čišćenja , to čini na način da pospeši našu intuiciju , otera strahove i brige i ojačava nam psihu. Dobro je se pokazao i kod nesanice , sa ametistom ispod jastuka možete računati da ćete mirno provesti noć i imati ugodan i lep san. Smatra se da pomaže da se bolje povežemo sa svojim snovima.
Najpopularniji način nošenja je kao nakit , tj privesci , prstenje i narukvice. Pozitivno utiče i na metabolizam ,donosi ravnotežu endokrinom sistemu, te potpomaže u aktivnoj proizvodnji hormona. Jača imuni sistem , pomaze u pročišćavanju krvi , te na taj način smanjuje psihički i fiziki bol i stres.

Ametist može pomoći i kod ulaganja , to jeste da se razumnije raspolaže sa novcem , jer je ovaj kamen simbol sreće i prosperiteta.Osim toga kamen se koristi i kao talisman za kreativnu umetnost , tj koriste ga umetnici , pesnici , slikari .Također se veruje da smanjuje stres i poboljđava koncentraciju. Kakvo je Vaše mišljenje i da li posjedujete ovaj kamen?