Među hormonskim poremećajima i metaboličkim poremećajima su bolesti hipofize. Hipofiza je hipofiza na čiju aktivnost utječe hipotalamus, a nalazi se na donjoj strani mozga u koštanoj šupljini zvanoj tursko sedlo.

Sastoji se od prednjeg režnja koji je odgovoran za regulaciju lučenja hormona iz perifernih endokrinih organa poput štitnjače i nadbubrežne žlijezde te stražnjeg režnja koji se sastoji od dijelova živčanih stanica. Stražnji dio hipofize odgovoran je za regulaciju metabolizma vode, izlučivanje mlijeka kod žena i kontrakcije maternice. Tumor hipofize ili tumor hipotalamusa također se može razviti u hipofizi.

Kada dođe do disfunkcije hipofize, mogu se pojaviti simptomi vezani uz probleme s vidom, glavobolje i nepravilno lučenje određenih hormona. Na tumor hipofize i hipotalamusa može se posumnjati kada se na RTG snimci nađe povećano sella turcica (tursko sedlo), dio mozga koji odgovara mjestu hipofize. Na tumor hipofize se također mora posumnjati kada su prisutni neurološki simptomi.

Tumor hipofize će uzrokovati simptome, ali i dodatne poteškoće vezane uz poremećaje metabolizma te rad hipofize i hipotalamusa.

Simptomi tumora hipofize i kako ih prepoznati?

Tumori hipofize su u većini slučajeva adenomi, a rjeđe maligni karcinomi, a najčešće se razvijaju u području turskog sedla. Najčešće se radi o nefunkcionalnom tumoru hipofize, koji se tako naziva jer ne luči funkcionalne tumore.

Jedan od glavnih problema koje adenom ili tumor hipofize može uzrokovati je pritisak na zdravo tkivo zbog svoje veličine. To može ometati normalno lučenje hormona i funkciju hipofize što će uzrokovati promjene u tijelu i metabolizmu. U tom slučaju nastaje endokrinopatija koja može dovesti do dijabetesa, amenoreje (izostanak menstruacije) kod žena, galaktoreje ili lučenja mlijeka kod osoba koje ne doje, erektilne disfunkcije, gigantizma i Cuchingovog sindroma. Neki od ovih simptoma nisu baš česti.

Ako se radi o velikom tumoru, može doći do glavobolje, ali i problema s vidom. Razlog tome je što tumor hipofize može pritisnuti optički živac koji se nalazi u njegovoj blizini. U tom slučaju može doći do vizualnih manifestacija poput gubitka vida jednog vidnog polja, raspadanja stanica vidnog živca i gubitka polovice vidnog polja u jednom ili oba oka.

Glavobolje se mogu pojaviti zbog rasta tumora i pritiska, pa mogu biti izrazito iznenadne i uglavnom neobjašnjive.