Poznati dermatolog Gordana Isailović kaže da joj posljednjih dana na pregled dolaze djevojke koje su izgorile na suncu, zato što su, kako tvrdi, slušale savjete poznatih influenserki, pa se mazale margarinom kako bi brže potamnile na plaži.

– To je neka vrsta pomodarstva i nakon priče o kantarionovom, maslinovom i kokosovom ulju, na red je došao i margarin. Margarin ne štiti od sunca uopšte, a još manje pomaže da djevojke dobiju tu bronzanu boju za kojom sve žude. Većina žena to čuje od raznih tiktokerki, blogerki i trendseterki i odmah potrči da to primjeni, ne razmišljajući kakvu štetu mogu da pretrpe, uključujući i to da dobiju zaista ozbiljne opekotine – kaže dr Isailović.

Prema riječima naše sagovornice, zbog ekstremno visokih temperatura sa kojima se svi susrećemo prethodnih dana, vrlo je važno mazati se preparatima za sunčanje sa zaštitnim faktorom, i sve to u zavisnosti od tipa kože.

– Samo mlijeka i kreme sa zaštitnim faktorom mogu da sačuvaju zdravlje kože na jakom, ljetnjem suncu, a ideja da ćete od margarina ljepše pocrniti i brže dobiti je naivna. Preparat sa zaštitnim faktorom trebalo bi odrediti i po tome da li je koža zdrava ili ne. Najbolje je da tako nešto izaberete uz konsultaciju sa svojim dermatologom – objašnjava dermatolog. Naša sagovornica ističe da margarin može djelimično da prija ali izrazito suvoj koži.

– Sa margarinom nema hidratacije kože, nema zaštite od sunca, ima samo nešto masti, koja može da prija samo i samo izrazito suhoj koži. Margarin može da bude koristan za jednog od sto ljudi, a mnogi koji se njime mackaju a ne znaju koji tip kože imaju, rizikuju da dobiju i akne osim što će napraviti opekotine – tvrdi dr Isailović.