Kada dođe zima i hladnije vrijeme svi kuburimo sa grijanjem jer je potrebno odvojiti velike sume novca da bi se obezbjeedio ogrijev a oni koji žive u stanovima i imaju centralno grijanje sami znaju koliki im računi dolaze i koliko to ošteti kućni budžet.

Delimir Grkić koji živi u Paraćinu je baš iz tih razloga odlučio da na svom imanju posadi drvo koje nije uobičajeno u našim krajevima a radi se paulovniji koja vuče porijeklo iz daleke Kine. Zbog toga što jako brzo raste sve je popularnija i u Srbiji a osim u Šumadiji gdje ga ima dosta ispred kuća i u dvorištima, sada su ga ljudi počeli saditi i u Pomoravlju.

Ukoliko su uslovi za rast dobri ovo drvo može za pet godina dostići visinu od 20 metara a ono što je u ovom slučaju najvažnije ono ima veću karoličnost od mrkog uglja i odlično je za loženje i grijanje u zimskim mjesecima. Drvo koje je nazvano po kćerki ruskog cara, Ani Pavlovnoj se sve više koristi i za proizvodnju peleta baš zato što ima jako visoku energetsku vrijednost. Pored toga ima veliku primjenu i u izradi stoalrije jer nema čvorova i izuzetno je čvrsto.

Delimir je posadio na svom imanju u Zmiču 150 stabala prije pola godine a oni su sada već visoki tri metra a debljina im je oko šest centimetara. On je zadovoljan kako se paulovnija primila iako je kada je tek čuo za ovo drvo sumnjao da je ono što je čuo o njemu istina. Ipak bio je radoznao i odlučio je da proba i nije se pokajao posebno ako se ima u vidu ekonomska isplativost. Ovo drvo se u Kini koristi preko tri hiljade godina a sada se može nabaviti i u Srbiji u rasadniku koji se specijalizovao upravo za ovu sadnicu.