Prema novim podacima, dijabetes koji se razvije u bolesnika s teškim koronavirusom tijekom hospitalizacije mogao bi biti samo privremen, a razina šećera u krvi mogla bi se vratiti na normalu nakon oporavka.

Uočeni su blaži problemi
Istraživači su proveli studiju na 594 pacijenta koji su nakon hospitalizacije zbog korone pokazivali znakove dijabetesa, od kojih 78 osoba prethodno nije imalo dijagnozu dijabetesa.

Blaži problemi sa šećerom u krvi, ali teži oblik koronavirusa zabilježeni su kod mnogih pacijenata kojima je tijekom hospitalizacije dijagnosticiran dijabetes, u usporedbi s pacijentima koji su prethodno imali dijabetes.

Istraživači su u časopisu Journal of Diabetes and Its Complications izvijestili da je u 40 posto pacijenata s dijagnozom dijabetesa tijekom hospitalizacije godinu dana kasnije razina šećera u krvi pala ispod dijagnostičke granice.

Inzulin i drugi lijekovi potrebni su samo za kratko vrijeme
– Ovi rezultati sugeriraju da bi novodijagnosticirani dijabetes mogao biti prolazno stanje povezano s akutnim stresom uzrokovanim infekcijom koronavirusom. Rezultati našeg istraživanja ukazuju da pojava manjka inzulina, ako do njega uopće i dođe, nije trajna – rekla je dr. Sara Cromer iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

Ovim pacijentima, dodala je, inzulin i drugi lijekovi trebaju samo kratko vrijeme, zbog čega je iznimno važno da liječnici pomno prate tijek bolesti kako bi utvrdili hoće li se i u kojem trenutku njihovo stanje poboljšati.