Zima nam uskoro dolazi kao i mnogo hladnoće koja je karakteristična za ove prostore. Zadnjih dana je baš hladno i snijeg je napadao, tako da su mnogi već počeli da ulažu u ogrijev ali je njima veliki problem to što im se ne zadržava previše toplote u kući i onda imaju problema.

Ovo se lako može svaliti na tip prozora koji imate. Nekada je bilo popularno koristiti drvo za svu stolariju pa i za prozore, a danas smo se više okrenuli jednom od najpoznatijih spojeva koji svi znamo kao polivinil hlorid odnosno PVC plastika koja je u primjeni gdje god pogledamo jer je jeftina za napraviti.

PVC prozore je jako lako postaviti za razliku od drvenih i zaista su pogodni kada je u pitanju mnogo stvari, a da li ste znali da kod nekih možete namjestiti “zimski” odnosno “ljetni” režim? Ispod ćete naći video gdje to možete vidjeti objašnjeno putem YouTube-a. U principu, potrebno je imati odgovarajući imbus ključ (to mnogo ljudi ima u kući jer je to osnovni alat a nije skup za kupiti) i pogledati da li vaš prozor sa strane ima utor za taj imbus kada je otvoren. Time možemo zavrnuti ili odvrnuti prozor tako da naštimamo neki od dva režima.

Zimski režim je namijenjen da sprječava ulazak hladnog zraka i izlazak toplog jer se guma s unutrašnje strane prozora širenjem prozora koristi za smanjenje protoka zraka i samim tim možete spriječiti struju zraka kad je hladno, a kad je ljeto onda ovo opustite da bi lakše zrak strujao.