Krajem 2019. godine, svijetom se brzo i opasno počeo širiti novi virus – SARS CoV-2. Ovaj virus spada u porodicu koronavirusa i podsjeća po mnogo toga na gripu. Ovaj virus je u porodici respiratornih virusa, samo što je on za razliku od svojih prethodnika puno brži kada je u pitanju prenošenje.

Problem s COVID-19 bolešću je što nikad ne možemo predvidjeti kako će nečiji organizam i imuni sistem podnijeti ovo oboljenje kada se ovaj virulentni virus nekako ušunja u naš organizam. Zato se i preporučuje distance, nošenje maske i redovno pranje ruku a naročito vakcinisanje bilo kojom od veoma efikasnih vakcina koje su i kod nas dostupne.

Međutim, ovo nije prva epidemija – neki će se od vas sigurno moći sjetiti SARS i MERS pandemije na početku novog milenija kao i H1N1 i ptičje gripe. Jedna pjevačica s naših prostora je imala i SARS i H1N1 i uspješno se oporavila a to je Izvorinka Milošević. Nedavno je gostovala u Grandu i ispričala svoje negativno iskustvo s ovom bolešću. Kaže da je baš teško pogodilo i da je već 10 i kusur godina bez čula mirisa dok joj se čulo okusa pomalo povratilo ali opet nije ni blizu kao što je to nekad bilo.

Kaže da je vjerovatno to prethodno iskustvo s ovim srodnim virusima upravo preveniralo da se zarazi novim koronavirusom i dobije COVID-19 jer su usko povezani virusi u pitanju, ali nije sigurna dokle će to trajati. Za kraj je dodala da se samo nada da se ova pandemija neće predugo razvući. Šta vi mislite o ovome?