Od kako je krenula čitava kriza sa pandemijom korona virusa, naučnici sa svih strana svijeta su krenuli u israživanja koja su vezana za pronalazak vakcine ili lijeka koji će da spriječi dalje širenje zaraze ili koji će uništiti virus do kraja. Počela su se vršiti razna testiranja pa labaratorijama, a sada su neka testiranja u fazi da je potrebno neke stvari testirati na ljduima, a za takve stvari su naravno potrebni dobrovoljci.

Makedonac Borko Andreevski koji trenutno živi u Engleskoj, prva je osoba iz regiona Zapadnog Balkana koja je testirana na vakcinu protiv korona virusa, a tri mjeseca nakon što je primio prvu vakcinu protiv korona virusa, medijima je prenio svoje iskustvo: “U svakodnevnom životu i zdravlju nemam nikakvih problema. Nisam imao ni nuspojava. Osjećam se dobro i sigurno, jer znam da ne mogu da dobijem korona virus, niti da ga prenesem nekome oko sebe. To je jako dobar osjećaj. Prošao sam tri testiranja krvi, a čekam još jedno u novembru.” Očekuje se da će vakcina, koju je napravila farmaceutska kompanija “AstraZeneca” ubrzo biti i odobrena od strane SZO, a prema nekim planovima, sve bi trebalo da se završi do kraja tekuće godine.

Ova kompanije je već potpisala licencirani ugovor od čak nevjerovatnih milijardu doza i to zemljama sa niskim i srednjim prihodima, ali pod uslovom da se obezbjedi 400 miliona doza do kraja ove godine. Čitav svijet se nada kako će se vakcina protiv korona virusa pojaviti što je prije moguće, jer se iz dana u dan prognoziraju samo veći gubici ljudskih života.