U periodu kada se temperature povećavaju, ovaj problem postaje sve češći kod ljudi.

Na svu sreću, ovaj narodni lijek može da spriječi i oticanje nogu. Otok je ustvari povećana količina vode u međućelijskom prostoru, a može nastati iz više razloga. Vrućina, poremećaj rada bubrega, problemi sa krvnim sudovima, srčana insufijencija, trudnoća, hormonski poremećaji, sve su to okidači ove pojave.

Narodna medicina za sve ima rješenje, pa tako i za ovaj problem. Prirodni lijekovi su uvijek puno bolja zamjena za riješenja savremene medicine, a u većini slučajeva i puno su efikasniji.

Ako vas muče otekle noge, napravite ovaj napitak od peršuna. On će sav višak tečnosti da izbaci i olakšati tegobe, a pored toga pospješit će cirkulacju krvi.

Za pripremu ovog napitka od peršuna vam je potrebna cijela biljka i listovi kao i korijen.

Priprema se na sljedeći način:
U blender stavite cijeli peršun, dobro ga izmiksajte, a onda tu smjesu stavite u šerpu. Prelijte sa 500 ml ključale vode i ostavite da odstoji tako preko noći. Ujutro procijedite i popijte u toku dana. Najbolje bi bilo piti tri puta u toku dana.

Napitak se pije dva dana uzastopno, nakon čega se pravi pauza od tri dana. Ciklus se može ponoviti još tri puta. Već sljedećeg dana, primjetit ćete da je otok smanjen.

Na svu sreću, peršun je lako dostupan, i možete ga nabaviti u svakoj radnji koja prodaje voće i povrće ali i u marketi i isto tako nije skup, tako da ga svi mogu priuštiti.