Virus Zapadnog Nila je registrovan kod komaraca u Beogradu, i u nekoliko gradova u Srbiji. Virus je registrovan kod komaraca u nekoliko beogradskih opština, kao i u nekoliko gradova u Srbiji, potvrđeno je za medije u zavodu za biocide i medicinsku enkologiju. Kako je za RTS precizirao dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide, zaraženi komarci su registrovani krajem juna, uglavnom oko groblja, šumskim predjelima i na nekoliko urbanih mjesta.

 

 

“U Beogradu su registrovani na Bežanijskoj kosi, Banjičkoj šumi, Centralnom groblju, Topčiderskom, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotež, u Obrenovcu, na Banovom Brdu, Julijino brdo, Petlovo brdo. Oko 20 posto njih nosi virus sa sobom” rekao je on. On je također rekao da nam se ne čini kako su komarci agresivni ove godine. “Sa zakašnjenjem su se pojavili ove godine, i sada žure da nadoknade sve ono izgubljeno, jer i kod njih isto kao i kod nas kuca biloški sat, a ženke se moraju pariti, da polažu svoja jaja, a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzimaju od nas. Kasno su se pojavili ove godine, a razlog tome su nepovoljni vremenski uslovi.

 

 

Bila je vrlo sušna, rezervoari voda su bili suhi, a to su mjesta na kojima se oni pare. Nakon kiša su doslovno eksplodirali.” rekao je Aleksić. Populacije komaraca je vrlo brojna, dodao je, ali situacija je nešto povoljnija nego što je to bio slučaj prošle godine, kad aih je bilo najviše u posljednih deset godina.