Jedna hrana koju svi jedemo za doručak je nedvojbeno najgori izbor za zdravlje!

Kažu da je doručak najvažniji obrok, pa je jako važno da mudro odaberete ono što unosite u organizam. No, zbog jutarnje žurbe mnogi “ubace” ono prvo što im dođe pod ruku ili što im je najbrže, a to su najčešće peciva.

Doručak odlično utječe na tjelesnu težinu, a kako biste smršavili, ključno je unositi dovoljno proteina za prvi obrok. Avokado i kruh od cjelovitih žitarica, grčki jogurt s bobicama i maslac od kikirikija dobar su izbor.

Nutricionistica Trista Best upozorava da su, s druge strane, namirnice koje nikako ne smijete jesti za doručak peciva.

“Peciva uništavaju sve vaše napore da smršate, posebno doprinoseći stvaranju trbušne masti jer sadrže rafinirane ugljikohidrate i šećer”, rekao je Best.

Osim toga, nutricionistica ističe kako u tim namirnicama nema nutrijenata, što je loše i za zdravlje, ne samo za vitku liniju.

Peciva su kalorična i puna sastojaka koji dovode do upala, podižu razinu glukoze i kasnije do oštrog pada, zbog čega brzo ogladnite, što može dovesti do prejedanja s drugom hranom, upozorava ona.

Veza između rafiniranih ugljikohidrata i trbušne masti

Prerađeni ugljikohidrati poput peciva imaju trenutni učinak na razinu glukoze i energije, ali ako ih jedete redovito, pridonijet će stvaranju trbušne masti. To je potvrdila i jedna studija, koja je također otkrila da zamjena rafiniranih ugljikohidrata cjelovitim žitaricama može pomoći u regulaciji masnog tkiva na trbuhu, smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.