Željko Čegar, sudija osnovnog suda u Mrkonjić Gradu ukinuo je pritvor Zmaju od Šipova, tačnije Iliji Grahovcu. Ukidanju pritvora prethodila je verbalna potvrda Grahovca da će se ubuduće redovno javljati u sud. Pred sudom Zmaj je rekao da obećava te da daje časnu junačku riječ da će redovno dolaziti na sud, a ukoliko ne dođe da ga kazne stotinu puta strožije.

Sudi mu se zbog nanošenja tjelesnih povreda mladiću iz rodnog sela, Stanku Savičiću kojeg je prema optužnici udario čekicem u glavu. Advokat tuženog Grahovca, Duško Tomić, izjavljuje kako je zadovoljan odlukom suda. Tomić je izjavio kako je u pitanju greška, možda čak i njegova, zbog neodazivanja na poziv. Kako tvrdi, u karijeri nije vidio ovoliko policajaca u sudnici, a u pitanju je krivično djelo “tjelesna povreda”.

Također je podsjetio da je ostećeni u ovom postupku, prethodno izbo nožem Ilijinu kravu. Oštećeni je kako tvrdi advokat, još ranije izjavio da ne želi krivično goniti Zmaja od Šipova. Oštećeni  je štrajkovao glađu dok je bio u pritvoru u KPZ Tunjice u Banja Luci. Iz tog razloga je juče morao primiti infuziju.