Covid 19 u potpunosti je obuzeo cijeli svijet i iz dana u dan samo zbrajamo žrtve i brojke od umrlih i onih koji su završili na respiratorima. Nekada početkom prošle godine svi smo vjerovali da se radi o bezazlenoj bolesti, koja će proći za najviše mjesec dana sa jako malim brojem oboljelih, ali danas kada vidimo brojke koje su prisutne u medijima, vidimo da je ovo i više nego opasna stvar. 

U Srbiji je u proteklim danima broj zaraženih na dnevnom nivou prelazio brojke od preko 2000, dok je u Bosni i Hercegovini, primjera radi, prije par dana u Sarajevu iznosio preko 555 oboljelih, a preminulo je 13 osoba što nije nimalo optimistična brojka u ovom trenutku. Baš iz tog razloga krizni štab Srbije je rano jutros donio odluku da se od sutra ponovo sve zatvara. 

Da ne bude nesporazuma, neće biti policijskog časa, ali neće raditi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji nude kućnu dostavu hrane. Ovakvo stanje će biti na snazi do idućeg ponedjeljka, a tada će se u zavisnosti od broja oboljelih razmatrati daljnje mjere u ovoj zemlji. Tako je danas udruženje pedijatara Srbije dalo obavještenje da roditelji obavezno vakcinišu svoju djecu, jer postoji jako velika opasnost od pojava morbila u ovoj zemlji. 

Tak oje prema posljednjim informacijama u posljednjih par mjeseci opao procenat vakcinisanih protiv morbila, i to za 25-30% što može itekako da bude neugodna stvar kada je u pitanju covid 19. Ovo posebno može da dođe do izražaja kada budu otvoreni vrtići i škole, zato još jednom aludiraju da vakcinisšu svoju djecu.