Jako dugo vremena nismo imali nikakvih vijesti povodom zemljotresa koji su početkom 2021 godine pogađali cijelu balkansku regiju i to dan za danom. hrvatska je tada pretrpila vjerovatno najveću đtetu, jer je područje Siska bukvalno bilo pregažćeno sa par zemljotresa koji su bili jačine od 6 pa naviše rihtera. 

Nastavili su se zemljotresi i u januaru mjesecu, a koliko su bili jaki pokazuje i podatak da su se u pojedinim trenutcima osjetili i na području Bosne i Hercegovine i Srbije. Koliko je bila ozbiljna situacija, pokazuje i podatak da je jako veliki broj ljudi iselilo iz centralne Hrvatske, baš iz razloga jer više nisu smjeli da budu u svojim kućama. 

Hrvatski seizmolozi su još početkom godine najavljivali da ove, 2021 godine neće biti pogažani samo hrvatski, nego i srpski i bosanski krajevi, ali ih niko tada nije uzimao sa nekom ozbiljnom dozom shvatanja. Da to nisu bile isprazne priče pokazuje i podatak, da je Srbiju rano jutros pogodio jaki zemljotres i to područje oko Novog Pazara. 

Prema podacima EMSC-a, zemljotres je bio jačine 2,6 stepeni po rihteru, a epicentar samog zemljotresa bio je na 4 kilometra dubine i to 2 kilometra sjeveroistočno od Novog pazara. Sve se desilo rano jutros u 03:22 minuta, a kako su seizmolozi najavili, ovo će biti samo jedan zemljotres u nizu, zato oprez ako živite u ovom dijelu Srbije.