Iako svi pokušavamo da naše domove što bolje očuvamo i držimo čistima kako radi urednosti i zadovoljstva, tako i radi našeg zdravlja, nije to uvijek baš jednostavno kao što se čini. Neke kuće i stanovi nisu adekvatno izgrađeni dok drugi postoje jako dugo i nisu renovirani plaho tokom godina.

Najbolje bi bilo što češće renovirati stan i sanirati kvarove, ali s obzirom na situaciju u kojoj živimo na Balkanu, mnogo nas to ne može priuštiti i moramo nekako živjeti s tim. Vlaga je jedan od velikih problema koji nas muči a jako je teško spriječiti. Ventilacija često nije dobra u starijim stanovima u kojim nas mnogo živi pa čak ni otvoren prozor ne pomaže s tim a može čak uvući još vlage. Onda nastaje pravi problem – nastanak buđi na zidovima. Buđ je prisutna svuda oko nas i nije ni čudo što se magično pojavi na hrani koja nije dobro skladištena.

Ona je jako loša za naše zdravlje – ukoliko vidite npr. na hrani malo buđi, nemojte to odstraniti a pojesti dio koji nema buđi jer se ona uvukla u čitav prehrambeni proizvod. Ta buđ ima loš uticaj i na nas kad je na zidu usljed vlage jer mi moramo onda da udišemo njene spore.

Čak i sami ljudi ispuštaju dosta vlage preko znojenja i disanja jer ipak smo živa bića i puni smo hemijskih procesa i spojeva koji mogu da podstiču ovakve pojave po domu. Srećom, internet uvijek nudi neko rješenje a ako imate problema s ovim, pročitajte više o ovoj temi