Umjetnost je jedna od najvažnijih stvari vezanih za ljudsko društvo zato što pruža razonodu, produhovljenje, prosvjetljenje, izaziva emocije ali isto tako izaziva ljudsko razmišljanje i čak zna izazvati osjećaj nelagode i straha kako bismo naučili da su i ta osjećanja vrijedna i dio naše ljudskosti.

Nažalost, nakon raspada Jugoslavije, umjetnost je u našem regionu postala sve manje kvalitetna, djelimično radi nedostatka finansiranja a djelimično i zato što narod ne želi ništa novo da vidi, čuje ili pročita. Upravo zato se često vraćamo u zlatno doba kulture bivše Jugoslavije gdje ima mnogih kvalitetnih filmskih, književnih, muzičkih i vizualnih ostvarenja.

Jedan film kojemu se svi vraćaju je urnebesna komedija “Maratonci trče počasni krug” gdje su glumili vanserijski glumci među kojima je i Mića Tomić koji je bio kultni pozorišni glumac i svojevrsni majstor u tom polju. Ovaj film je izazvao razne emocije, ali je najviše donio smijeha i mnoge porodice u ovom regionu se često vraćaju ovom filmu. Iako danas hvalimo ostvarenja iz Hollywood-a kada su u pitanju improvizirane scene, treba znati da je to bilo normalno i u jugoslavenskom filmu – upravo ovaj film sadrži jednu kultnu scenu koja je bila spontana. Mića Tomić i režiser Slobodan Šijan su smislili koncept za tu scenu, ali nisu je objasnili glumici Meliti Bihali šta planiraju.

Naime, u jednom momentu u filmu Tomićev lik Maksimilijan Topalović pocijepa bluzu sluškinje Olje koju glumi Melita, a razlog zašto je ova scena snimljena spontano bez njenog znanja kako će se odviti je zato što su htjeli da ostvare umjetnički efekat gdje bi se Melita zaista prepala i njen bi vrisak bio stvaran. Ona se nije naljutila jer je ta scena odlično ispala i kaže da joj je jako simpatično kako je to sve izvedeno.