Marva Vagarschakovan Oganyan je najpoznatija ruska biohemičarka koja iza sebe ima preko 45 godina iskustva a svoje znanje nikad nije čuvala samo za sebe i nije se ustručavala da svoje znanje podijeli i sa drugima.

Marva je cijeli život živjela prateći određena pravila i tako je sačuvala svoje zdravo tijelo i bistar um. Ona je u jako malo situacija imala sitnih zdravstvebih problema kao što su prehlada i slične stvari.

Ona je svoje teorije zasnovala na istraživanjima modernih bolesti kod ljudi. U prvom redu to su hipertnezija, alergije, dijabetes i mnoge druge bolesti. Njena pravila su sljedeća:

* U prvom redu izbor hrane je jako bitan ako ne želite da ste bolesni. Svima nam je želja da nemamo bolove a svaka bolest je zločin prema organizmu. Ona navodi da adekvatna ishrana ne mijenja samo zdravlje tijela već i psihe,

* Marva ističe da moderna medicina ne liječi ni jednu bolest već njene simptome. Simptomi se ne liječe već se samo neko vrijeme umire a vremenom se vraćaju. Obično se pretvaraju u druga opasnia oboljenja. Ona za primjer navodi da onaj ko je u djetinjstvu imao česte probleme sa upalom pluća može da očekuje nakon rreideset pet gfodina rak dojke jer bolest se transformiše iz jednog u drugi oblik.

* Opet se sve vraća u djetinjstvo i Marva kaže kako su djeca bolovala najčešće od boginja, zaušnjaka, rubeole koje su u najranijim godinama. To je svakako dobro pošto stariji organizmi teže podnose ove bolesti. Većina bolesti dolazi iz crijeva i teeba se paziti šta se jede.

* Hrana je blagoslov ali zna biti i veliko zlo a u po Marvi u vrtićima je hrana najvećezlo kao i u kantinama vojsci i bolnicama. Marva savjetuje uzimanje što više sirovog povrća i voća a brašno da se izbaci iz ishrane kao i slatkiši i tjestenina. Za uklanjanje parazita iz crijeva po njoj je gladovanje najbolje u stvari post i uzimanje dosta čejav i meda i soma od limuna.