Klimatske promjene, htjeli mi čitati i slušati o njima ili ne, su stvarne i njihov se uticaj već jako dugo osjeti na našoj planeti. Sami se zapitajte kada ste zadnji put doživjeli da godina ima koliko toliko izbalansirana godišnja doba s normalnim vremenskim prilikama gdje su ljeta topla i sunčana a zime hladne i pune snijega.

Ove godine se malo stabilnost povratila, ali ni to vjerovatno neće dugo trajati. Meteorolog Marko Čubril je odlučio da podijeli s nama malo dalje prognoze koje, iako zasad nepouzdane, pokazuju upravo ovu nestabilnost godišnjih doba i svih ostalih prirodnih pojava. Čini se da će ova zima, kako Marko kaže, biti podijeljena na dva dijela – onaj oštriji, hladniji sa puno padavina, dok će drugi biti znatno topliji sa manje mraza i padavina. Ovo su zasad pretpostavke, a naročito je sigurno da će se to izmijeniti za drugu polovinu zime, ali je dobar nagovještaj za prvi dio.

Mnogo ljudi voli hladnu zimu sa snijegom jer je lijepo vidjeti djecu kako se igraju u snijegu, ali ni to nije zasad 100% potvrđeno, ali ono što je zanimljivo je da, ako ova trenutna predviđanja budu istinita, ova će zima preteći neke rekorde po količini padavina i temperaturi.

Ovakva zima bi bila značajna za zimski turizam na srpskim planinama što je itekako povoljno za zimovanje i profit od turizma, dok će se moći očekivati jaka košava u dijelovima gdje je to inače za očekivati. Nakon 15. novembra bi trebalo biti lakše potvrditi ove podatke, a ukoliko vas interesuje više detalja o ovoj dugoročnoj prognozi, kliknite ovdje.