Nekoliko naučnih istraživanja su rađena do sad, a pokazala su kako psi umiju da namirišu bolest kod ljudi, sad je definitivno napravljena i lista oboljenja koju pseći njuh može osjetiti, navodi Theguardian.

Koliko je dobar pseći njuh, da on može trilione molekula da nanjuši, može nešto što se može uporediti sa kapima vode u olimpijskom bazenu.

Toliku veličinu molekula može pas otkriti. Oni imaju 40 receptora više nego čovjek, nama je nepojmljivo nešto tako doživjeti.

  • Dijabetes

Psi mogu nanjušiti hipoglikemiju i tako prepoznati ima li njihov vlasnik dijabetes. Obično reagiraju lajanjem, grebanjem šapa i lizanjem. Postoje i psi koji su obučeni za otkrivanje dijabetesa kod ljudi.

  • Parkinsonova bolest

Istraživanje sa Sveučilišta u Manchesteru nastoji pokazati da se psi mogu trenirati da osjećaju Parkinsonovu bolest ponekad i godinama prije nego što se pojave simptomi. Rad se temelji na činjenici da je žena, poznata kao “super-njuškalica”, otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža šest godina prije nego što mu je dijagnosticiran Parkinsonov sindrom.

  • Promjene razine šećera u krvi

Znanstvene studije su potvrdile da psi mogu osjetiti pad razine glukoze u krvi. Po mirisu našeg znoja mogu točno odrediti u kakvom smo stanju, što pomaže osobama koje boluju od dijabetesa. Posebno obučeni psi mogu im pomoći da otkriju problem prije nego stignu opasni simptomi, kako bi mogli uzeti lijekove ili potražiti pomoć na vrijeme. U takvim će situacijama pas pokazivati ​​znakove stresa i nastojati privući pozornost vlasnika.

  • Epileptički napadi

Neki su čak u stanju upozoriti vlasnike s epilepsijom nekoliko minuta do sat vremena ranije da će doživjeti napadaj.

  • Rak prostate

Talijanska studija je još 2015. godine pokazala da, ako trenirate pse da namirišu određene kemikalije, mogu predvidjeti rak prostate. Naime, u sklopu pokusa dva njemačka ovčara su obučena da nanjuše posebne tvari, a kada su uvedeni u prostoriju sa zdravim i bolesnim sudionicima istraživanja, psi su u 90 posto slučajeva bili u pravu.