Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se promijeniti zbog klimatskih promjena, kada djeca rođena 2021. godinu budu imali 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izvještaj od kojeg je došao AFP.

Nacrt izvještaja koje su napisale stotine naučnika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene, mjerodavnom na ovom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promjene svoju sudbinu trenutnim i do kraja drastičnim mjerama.

Sveobuhvatan izvještaj o procjeni od četiti hiljade stranica mnogo je alarmantniji od prethodnog iz 2014. godine i iako se glavni zaključci neće promijeniti, zvanično će biti objavljeno tek u mjesecu februaru 2022. godine, nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Razorni učinci zagrijavanje postat će bolno opipljivi prije 2050. godine. Bez obzira na stopu smanjenja emisije gasova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i cijelo čovječanstvo koje o tome zavisi ubrzat će i postat će bolno opippljivi i prije 2050. godine.

“Život na Zemlji može da se oporavi od velikih klimatskih projmena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosistema”, napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim, a potpisivanjem Pariskog sporazuma 2015. godine svijet se obavezao da ograniči globalno zagrijavanje znatno ispod dva stepena celzijusa, a nastoji da ograniči do 1,5 stepeni porasta temperature.

“Najgore nam tek dolazi”

Od sada, IPCC procenjuje da bi prekoračenje + 1.5°C već moglo “postupno da dovede do ozbiljnih posljedica, a nekada i nepovratno”.

“Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše djece i naših unuka nego na naš život”, tvrdi IPCC.

Klima se već odavno promijenila. Iako je porast prosječnih temperatura od sredine 19. vjeka dosegao 1.1°C, učinci su ozbiljni i biće sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

Ostatak čitajte OVDJE.