Oni koji su nekada sadili i gajili drvo limuna, znaju koliko plod miriše lijepo i svježe i niti jedan limun koji kupite u prodavnici ne može da se poredi s njim.

Opšte mišljenje je da drvo limuna uspijeva samo u mjestima sa toplom i osunčanom klimom, ali istina je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatizovanim prostorima.

Kako biste dobili prvi plod od drveta koje ste odgajali od samog početka od sjemena, trebat će vam od tri do šest godina, ali vjerujte nam, vrijedi.

Kako da posadite limun:
1. Nabavite organiski limun, možda i jeste skup, ali će vam biti potrebno samo nekoliko voćkica limuna.

2. Izvadite sjemenke iz njega, na svu sreću to nije teško.

3. Pripremite mješavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna, a citrus najbolje raste u mješavini treseta, vermikulita, perlita i organskog đubriva i morate znati da tlo mora biti dovoljno lagano da propušta vodu. Ukoliko je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti u potpunosti vazdušastim.

4. Izaberite saksiju od terakote i neka joj prečnik bude 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju kao i onu koja je napravljena od drveta. Za početak, vrlo je bitno da sjeme limuna posadite manju saksiju, sve dok ne poraste.

5. Kako bi sjeme proklijalo, potrebno mu je deset do 14 sati svjetlosti, zbog toga ga izlažite vještačkom svjetlu ako ste u nedostatku prirodnog, obezbjedite mu svjetlost kao što čine pilićima koji su se tek izlegli, sijalica iznad saksije, a osim svjetla ona će i da grije sjeme i saksiju.

Ostatak čitajte OVDJE.