Merima i Dušan su 30 godina u sretnom braku. To što su različite nacionalnosti i vjere nije im smetalo da se vjenčaju u Beogradu tokom rata koji je trajao u Bosni. Te 1992. godine  je često samo jedna stvar odlučivala o životu ili smrti ljudi iz Bosne, a to je da li se krste ili klanjaju i da li su Srbi ili Muslimani. Merima Buzimkić iz Bosanskog Grahova je te 1992. godine sa ratišta iz Knina došla vojnim avionom u Beograd, i imala je namjeru da potraži svoju tetku koja je živjela u Batajnici: ” U Beogradu sam 22. oktobra 1992. godine upoznala svog sadašnjeg supruga Dušana. Posle mjesec dana našeg viđanja, Dušan me pozvao na svoju slavu. Došla sam da pomognem njegovoj majci i tu me i zaprosio”, ispričala je Merima za srpske medije.

Merima je pristala da ostane sa Dušanom te da se uda za njega, a tada uopšte nije znala da li su njeni roditelji živi, šta se dešava sa njima, a tada je rat u Bosni bio u najvećem jeku:” Godinu dana smo živjeli nevjenčani, radili smo i sakupljali novac za svadbu. Ubrzo poslije svadbe smo dobili dvoje djece.”- Kada je kasnije javila roditeljima da se udala za Srbina, njeni su bili sretni jer su konačno saznali da je ona živa. Ipak da ovakav brak sklope Srbin i Muslimanka nisu se slagali baš svi, posebno za vrijeme rata, ali njih to nije pokolebalo da ostanu lojalni jedno drugome, tako da će u oktobru ove godine da proslave 30 godina braka:

‘ Kad sam saznala da su mi roditelji živi, poslije par godina, ja sam im poslala pismo. Tad sam im javila da sam se udala u Beogradu za Dušana Pavlovića i da imam dvoje djece. Čak i da su se ljutili, ne bi mogli da utiču na mene jer sam ja već oformila svoj život i osnovala porodicu.” Merimin otac Osman je malo negodovao u samom početku, ali kada su upoznali Dušana i on je promijenio mišljenje:’‘ Kada su saznali da sam živa, bili su sretni, jer su se plašili da su i mene izgubili. Ljutio se tata malo na početku, al kako narod kaže, svoje se meso ne jede. Pošto mi je brat stradao u tom ratu u Bosni, ostale smo dvije sestre i ja. Moji roditelji su toliko zavoljeli Dušana, da su uvijek govorili da im je to najbolji zet.”

Ostatak pročitajte OVDJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here