Jučer je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu sahanjena Merima Njegomir poznata pjevačica narodne muzike koja je izgubila bitku sa zloćudnom bolešću na pankreasu. Iako već godinama nije bila aktivna ne postoji skoro niiko ko nije čuo za njen najveći hit, pjesmu Ivanova korita, koja je obavezna na svim slavama i veseljima.

Nakon njene smrti u medijima se oglasio i tvorac ove pjesme Milutin Popović Zahar koji je ispričao kako je nastao ovaj veliki hit. Pjesmu je napisao 1999. godine a njegov stric Jakša je tada dobio istu dijagnozu od koje je preminula i Merima. Kada mu je otišao u posjetu stric je već bio na umoru ali ga je zamolio da mu donese jedan balon vode sa izvora na Ivanovim koritima koja se nalaze u blizuini Cetinja jer je mislio da će mu ona pomoći da ozdravi.

On je tada razmišljao da ode na taj daleki put ali mu je strina rekla da to ne radi nego da mu naspe vodu sa bilo kojeg izvora i da mu je donese. On je poslušao ali kada je stricu donio vodu on je otpio gutljaj i rekao mu kako to nije voda sa Ivanovih korita. On se posramio i poslije ga je grizla savjest što je pokušao da prevari strica na samrti i dok se vozio kroz gužvu u glavi su mu se pojavili stihovi Ne pomaže voda majko sa korita Ivanova.

Dvije godine poslije je gotovu pjesmu ponudio Merimi koja je rekla kako su stihovi tužni pa je on onda dopisao stihove: “Ti ne plači, majko stara, lijepa Anka progovara. U snu mi se Jova javi, ozdraviću od ljubavi”. On je sa Merimom stalno bio u kontaktu a zadnji put su se čuli petnaestak dana prije njene smrti i zvučala je zdravo i nije mogao ni u snu da pomisli da će tako brzo da premine.