Uvoz i prodaja mlijeka robne marke Pilos, mljekare MI 99 koja je iz Gradačca u Bosni i Hercegovini, od jučer je zabrenjena, međutim, uprkos tome mnoge radnje ovu odluku ne poštuju, u šta smo se mogli uvijeriti kada smo obišli prodavnice u Beogradu.

Povlačenje jeste učinjeno, kako je kazao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Ovaj veliki proizvođač je skidao više kajmaka nego što je to navodio u deklaraciji, a u toku jučerašnjego obilaska, mlijeko Pilos je još uvijek bilo na rafama u velikim beogradskim trgovinama, kao na primjer i u Lidlu.

Niska cijena još uvijek je mamila već nasamarene kupce, pa se litar svježeg mlijeka prodavao po 59,99 dinara, a dugotrajno 74, 99 dinara. Svako bi logički mogao zaključiti da za ovaj novac može da se kupi samo litar i po obične vode, ali potrošači sa nižim standardima ipak ne razmišljaju o tome. Ne bi ni trebali zato što ovo mlijeko ima ambalažu na kojoj piše koliko sadrži mlijčne masti.

– Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da kvalitet mlijeka nije odgovarajući i odmah smo zabranili njegov uvoz. Naša laboratorija je utvrdila da, pogotovo u pogledu mliječnih masti, ono što je u mlijeku ne odgovara onome što piše na deklaraciji, zato što nema 2,8 posto mliječne masti, već dosta manje – precizirao je Nedimović. Ministar poljoprivrede je naveo da će zabrana biti proširena i na ostale zemlje.

– Mljekara iz Gradačca je ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju i ono se nalazi najčešće u velikim trgovinskim lancima, kao što je na primer „Lidl”, a mislim da ga ima i u „Merkatoru” i nekim drugim trgovinama. Zabrana uvoza ne odnosi se samo na mlijeko, nego i na druge mliječne proizvode istog proizvođača, a količine koje se već nalaze u našoj zemlji stavit će će se pod zabranu prodaje – naglasio je Nedimović.