U nastavku današnjeg članka donosimo vam jednu zanimljivu priču koja je se desila u Torontu. Naime , radi se o tome da je se u jednoj kući u Torontu , pronađena metalna kutija , u kojoj su se nalazili dokumenti koji su pripadali nekome sa područja Jugoslavije. Naime , kako saznajemo ona je godinama stojala zaboravljena , a pronađena je kada je vlasnica , koja je u njoj živjela odlučila da sve raščisti pre nego ključeve preda drugim vlasnicima .

Kutija zelene boje je pronađena u ventilacionom otvoru, a nju je porodica koja je kupila kuću dala komšinici Nensi Traskot, jer je mislila da bi ona mogla znati kome pripada. O cijelom slučaju je i kanadska televizija napravila prilog, a Nensi je rekla da ne može da pročita dokumente ,jer su pisani na jugoslovenskom jeziku. Ipak jedan dokument joj je privukao pažnju , a radi se o tapiji nad kućom , koja potiče iz 1950. godine . Ona je potom odlučila da pronađe ljude koji su tu nekada živjeli jer je smatrala da bi ih interesovao sadržaj male metalne zelene kutije.

Tako je pronašla ime Nikole Pavelića i uspjela je da kontaktira njegovu kćerku Mendi koja je nakon susreta sa Nensi rekla da nije ni znala da ova dokumenta postoje. Naime , u kutiji se radi o dokumentima koju su pripadali Mendinom ocu , te je se tu nalazila njegova krštenica , kao i dozvola za brak , ali i papiri o naturalizaciji kada je emigrirao u Kanadu.Njegovoj pordici je jako drago što su došli u posjed ove kutije koaj sadrži dio njihove prošlosti.