Svima je već poznato da je ministar spoljnih poslova Srbije svakako Ivica Dačić. Naime, on već duži vremenski period upozorava građane na stalno mijenjanje odluka kada je otvaranje i zatvaranje granica u pitanju. To je posebno važno za one osobe koje žele da putuju na odmor ili su u pitanju poslovni razlozi.

Također ste i sami svjesni činjenice da je situacija u regiji, ali i čitavom svijetu veoma nestabilna. Zbog toga zemlje poput Hrvatske uvode restriktvine mjere za državljane Srbije i BiH, te je Dačić na osnovu toga istakao da smo svi svjedoci čestih mijenjanja odluka kada je u pitanju otvaranje i zatvaranje granica. Naime, to je sada postalo i mnogo gore, jer se odluke mijenjaju iz sata u sat. On je također istakao kako je EU donijela određena pravila kada su prelasci granica u pitanju. Također je EU dala preporuku da se Srbija stavi na zelenu listu zemalja, što bi značilo da će građanima Srbije biti dozvoljen ulazak u EU.

S druge strane je Hrvatska donijela odluke u kojima je navedeno da će građani Srbije morati u Hrvatskoj ići u 14. dnevni karantin. To je sve dodatno zakompliciralo, što nije slučaj samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama EU. Dačić je istakao kako najviše problema ima sa Grčkom iz razloga što je tu došlo do neslaganja između ministarstva spoljnih poslova i zdravlja. Pored toga Grci smatraju Srbiju odgovornu za ulazak uvozne zaraze u Grčku.