Pandemija korona virusa sa kojom se borimo već skoro dvije godine još uvijek nema naznaka da bi mogla prestati, čak štaviše virus stalno mutira i već se uveliko priča o tzv. omikron soju koji je puno smrtonosniji od delte koju sada imamo a koji se pojavio u Africi i već je stigao i u Evropu.

Gosti u jutarnjem pogramu na TV Prva su bili doktori Predrag Kon i Milenko Šekler koji su govorili upravo o ovom novom soju a u toku emisije je došlo do burne rasprave između doktora Šeklera i voditeljke Marije Savić Stamenić koja je rekla da se radi o super mutantu virusa koji ima preko 50 mutacija i koji je zbog toga još zarazniji.

Doktor je rekao da takvi nazivi poput super mutant ili Frankeštajn soj za njega zvuče jako neprofesionalno posebno kada ni SZO nema dovoljno podataka o novom soju i ne zna se tačno koliko on ima mutacija. Doktor Šekler je rekao da je omikron soj otkriven početkom novembra u Južno afričkoj republici i da se do sada nije povećala smrtnost od kovida u ovoj zemlji.

Također nema po njihovim izvještajima ni promjene kliničke slike a ima veliki broj asimptomatskih slučajeva. Voditeljka je rekla da su ove nazive novom soju također dali naučnici i da je citirala samo neke d njih na šta je Šekler rekao da to nisu naučnici a Marija je odgovorila da čovjek kojeg je citirala radi na Harvardovoj školi javnog zdravlja u Bostonu. To je Šekleru izvuklo živce pa je rekao voditeljici da mu prestane upadati u riječ i da nije važno ako virus ima 32 mutacije i svaki put kada se pojavi novo slovo iz grčkog alfabeta kreće nova drama. Rekao je i da mediji prenose samo one informacije koje su vrlo uznemirujuće. Video pogledajte ovdje.