Kada zamislite filmove 1960-ih zamislite glumice sa Zapada kao što su Sharon Tate ili Brigitte Bardot, ali da li ste znali da smo i mi u Jugoslaviji imali takve ljepotice? Marija Baksa je jedna od naših legendarnih glumica koja je rođena 1946. godine i koja se nakon studija arhitekture bacila u glumačke vode.

Glumila je u mnogo slavnih filmova Jugoslavije kao što su “Davitelj protiv davitelja”, “Svi bokseri idu u raj”, “Mlad i zdrav kao ruža”, “Kiklop”, “Obraz u obraz” i mnogim drugim. Tabloidi su joj pokušali nametnuti rivalstvo s još jednom jugoslavenskom lijepom glumicom a to je Beba Lončar ali nisu uspjeli u tome.

Marija Baksa je prirodna plavuša poznata po prodornim zelenim očima i “femme fatale” seksipilu, pa nije ni čudo što su je čak i Italijani rado dočekali kada se preselila u Rim. Mnogi su pokušali da je osvoje a pojavljivala se i u časopisima poput Playboy i Playmen. Muškarac koji se oženio Marijom i s kojom ima kćerku Taritu je biznismen Milojko Veljović, a zna se da je kratko bila u vezi i sa čuvenim jugoslavenskim fizičarom dr. Bogdanom Maglićem kojeg je Marija uspjela utješiti kada mu je karijera doživjela veliki pad.

Danas Marija i dalje živi u Italiji i ne bavi se glumom već prodajom antikviteta iz 17. i 18. vijeka i živi u luksuznom stanu. U Italiji je isto glumila u prošlosti i potpisala je ugovor sa čuvenim Dinom De Laurentisom koji joj je obećao dva filma godišnje, a pojavila se u sljedećim italijanskim filmovima “Belli e brutti ridono tutti”, Dosije Valachi , “Gardenia”, “Gegè Bellavita”, “Candido erotico”, “Per amore di Poppea”, “Un amore così fragile cos”.